W dniach 26-27 września 2007, w ramach XX Dolnośląskiego Festiwalu Nauki, nasz Zespół przygotował siedem warsztatów i prezentacji dla młodzieży z języka francuskiego, hiszpańskiego i rosyjskiego.
1) „Francuska kuchnia - francuski w kuchni”
Prowadząca: mgr Zofia Paroń
Uczniowie czwartej klasy szkoły podstawowej wzięli udział w różnych konkursach z nagrodami, między innymi w quizie fotograficznym, rozwiązywali krzyżówkę i aktywnie uczestniczyli w prezentacji. W trakcie warsztatu dowiedzieli się o pochodzeniu kuchni francuskiej, o stosowanych w niej produktach, których nie ma w rodzimej kuchni, jak i o słynnych potrawach. Wspomniano również o słynnych Francuzach, bez których nie znalibyśmy np. konserw, szampana czy mleka UHT. Na koniec uczniowie mogli odkryć jak wiele słów związanych ze sztuką kulinarną w języku polskim pochodzi z francuskiego i spróbować francuskich rogalików. Uczniowie byli bardzo sympatyczni i żywo reagowali na wszystkie zadania.
2) „Ale Meksyk! Majowie, mariachi i trochę magii...”
Prowadząca: mgr Aleksandra Skowronek
W warsztacie poświęconemu realiom kulturowym Meksyku wzięła udział młodzież w wieku gimnazjalnym. Aleksandra Skowronek opowiedziała o historii i tradycjach Majów, którzy zamieszkują ten hiszpańskojęzyczny kraj. Nie zabrakło też akcentów muzycznych, mowa była o meksykańskich mariachi. Uczestnicy poznali hiszpańskie nazwy instrumentów, na których przygrywają muzycy i wysłuchali najpopularniejszych utworów. Wreszcie prowadząca omówiła piękną tradycję Święta Zmarłych, która w Meksyku ma swój kolorowy i radosny przebieg. Po prezentacji uczniowie wykonali plakaty zachęcające do podróży do tego egzotycznego kraju.
3) „Hiszpańskie święta znane i nieznane”
Prowadzący: mgr Jacek Bednarczuk, mgr Katarzyna Setkowicz, mgr Aleksandra Skowronek
Hiszpański warsztat poświęcony był trzem różnym zjawiskom kulturowym: festiwalowi Las Fallas, obchodom Wielkiego Tygodnia oraz tradycji nazwanej pogrzebem sardynki. W warsztacie wzięła udział młodzież z gimnazjum, która z zapałem uczy się języka hiszpańskiego. Aleksandra Skowronek opowiedziała o głośnym święcie ku czci świętego Józefa, które co roku obchodzone jest w Walencji. Jacek Bednarczuk przybliżył uczniom najważniejsze motywy związane z Semana Santa. Swoją uwagę skupił na procesjach, które gromadzą w wielkanocnym czasie tysiące Hiszpanów i zagranicznych turystów na ulicach hiszpańskich miast. Katarzyna Setkowicz mówiła o radosnej tradycji grzebania sardynki, którą kultywują cały czas mieszkańcy Murcji. Spotkanie zakończył wielki quiz, w którym uczniowie wykazali się sporą wiedzą i dobrą pamięcią.
4) „Historia sushi i technologii”
Prowadzący: dr Toyotaka Ota
W swojej prezentacji dr Ota omówił historyczną relację pomiędzy technologią a rodzajami sushi.
5) „Japońskie potwory a zanieczyszczenie środowiska”
Prowadzący: dr Toyotaka Ota
Dr Ota zaprezentował niektóre z ikonowych japońskich potworów fikcyjnych (np. Godzilla). Omówił, w jaki sposób, od czasu ich powstania w latach 50-tych, używano ich do edukacji dzieci na temat zanieczyszczenia środowiska i zagrożeń z tym związanych.
6) „Roboty w Japonii”
Prowadzący: dr Toyotaka Ota
Dr Ota opowiedział o tym jak Japończycy postrzegają roboty i jak kształtuje to (a jednocześnie hamuje) rozwój robotyki i sztucznej inteligencji w Japonii.
7) „Przestrzeń publiczna w kulturze japońskiej”
Prowadzący: dr Toyotaka Ota
W tej prezentacji dr Ota nakreślił jak Japończycy widzą przestrzeń publiczną i pokazał różnice w jej postrzeganiu w Japonii i w Polsce.